Guide: vælg den rigtige varmepumpe

Varmepumpe ved moderne hus
Guide: vælg den rigtige varmepumpe
Henrik Andersen
-
16/11/2022
-

En varmepumpe er begyndt at blive en rigtig populær mulighed, når det kommer til at spare på varmeregningen. Men hvilken varmepumpe skal man vælge, og hvordan virker den? Læs med her for at få et overblik.

Hvad er fordelene ved en luft-til-vand varmepumpe i forhold til en luft-til-luft varmepumpe?

En luft-til-vand varmepumpe er en varmepumpe, der udvinder varme fra luften, som den trækker ind udefra. Denne type varmepumpe kan opvarme vandet i varmtvandsbeholderen. Dette vand sendes videre ud i husets installationer. Dette kan være radiatorer eller gulvvarmesystemer, hvor gulvet opvarmes ved at cirkulere varmt vand rundt. 

En luft-til-luft varmepumpe suger også luft ind udefra, men opvarmer ikke en varmtvandsbeholder. Derimod blæses luften ud i huset efter kondenserings- og fordampningsprocesser inde i varmepumpen. En sådan type pumpe kan faktisk både opvarme og nedkøle et lokale!

Hvilken type varmepumpe er bedst egnet til mit hus?

Der findes mange forskellige typer af varmepumper, og derfor kan det være svært at vide, hvilken type der er bedst egnet til ens hus. Der er dog nogle ting, man skal have in mente, når man skal vælge den rigtige type varmepumpe. For det første skal man overveje størrelsen på sin bolig. Skal man opvarme en stor bolig, som ikke kan kobles på fjernvarme, vil man vælge en luft-til-vand varmepumpe.

Hvis man både ønsker en installation, som både kan opvarme og nedkøle en mindre bolig eller et enkelt rum, så er en luft-til-luft varmepumpe det oplagte valg.

Når disse ting er overvejet, kan det være en god idé at kontakte en professionel for yderligere rådgivning og montering af varmepumpen.

Kan jeg bruge mit eksisterende centralvarmeanlæg?

Et centralvarmeanlæg er et andet ord for hvilket varmeanlæg, et hus er udstyret med. Altså kan et centralvarmeanlæg være oliefyring, elvarme, fjernvarme eller en luft-til-vand varmepumpe.

Det er ikke altid nødvendigt at udskifte sit centralvarmeanlæg, hvis man gerne vil have et nyt. Man kan ofte bruge det eksisterende anlæg og blot tilføje nye komponenter for at forbedre ydeevnen. Om man kan bruge sit eksisterende varmeanlæg, kommer simpelthen an på, hvad man har, og hvad man gerne vil have i stedet for.

Hvis man har et gammelt anlæg såsom et oliefyr, så kan det dog godt betale sig at få det udskiftet, da det ofte er mere energieffektivt og dermed billigere i drift.

Varmepumpen er en vigtig teknisk installation i din bolig, og derfor bør du sætte dig godt ind i, hvilken type der passer til lige netop dine behov. Find eventuel professionel rådgivning, før du vælger.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Test din viden om Afrika og vær med i lodtrækningen om et gavekort til Salling Group på 1.500 kr.
Start quiz her!